Tüp mide ameliyatında en önemli nokta, cerrahi işlemin etkilerinin geri çevrilemeyecek olmasıdır. Çünkü bireyin midenin bir kısmı tamamen çıkarılır. Ne yazık ki bu işlem geri döndürülemez.
Sleeve Gastrektomi, sadece midenin daraltılmasıyla etkisi olan bir cerrahi işlemdir ancak kalori emilimine etkisi yoktur.
Midenin bir kısmının çıkarılmasıyla, mide tüp şekline dönüşür. Bu nedenle tüp mide olarak adlandırılır. Böylece, midenin anatomisi, mide tüp şeklini aldığı için değişir.
Tüp mide ameliyatının kalıcılığı, gastrik balon, gastrik kelepçe ve gastrik bypass gibi gastrik cerrahi yöntemlerinden ayrılır. Ayrıca, tüp mide cerrahisi sırasında mide kelepçesi ve balon yöntemlerinde olduğu gibi vücutta yabancı bir cisim bırakılmaz.
Bazı hastaların hastalıkları da tüp mide cerrahisinden sonra düzelir. Örneğin, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, vasküler tıkanıklıklar, uyku apnesi ve obezite nedeniyle tetiklenen eklem bozuklukları, gastrik sleeve cerrahisi sonrası kilo kaybıyla iyileşmeye başlar.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Tüp mide operasyonu genellikle laparoskopik olarak, yani kapalı olarak gerçekleştirilir. Bireyin karın bölgesinden beş küçük delik açılır. Böylece, karın boşluğuna bu deliklerden bir giriş yapılır. Yaklaşık olarak midedeki %80’i bir stapler (dikiş atıcı) yardımıyla bölünür. Daha sonra bölünmüş kısım vücuttan çıkarılır. Geriye kalan kısım tüp şeklini aldığı için Türkçe’de “Tüp Mide” olarak adlandırılır. İngilizcede de “Sleeve Gastrektomi” olarak adlandırılır.
Bu Etki
Tüp mide cerrahisi sonrasında, mide organının %20’lik bir kısmı kalır. Böylece, bireyin daha küçük porsiyonlarla yemek yemesi sağlanır. Ancak sadece besin porsiyonları küçülmez ve emilimleri azalmaz. Çünkü tüp mide ameliyatı sadece kısıtlayıcı bir operasyondur.
Emilim azaltıcı bir etkisi yoktur. Yenilen ve içilen gıdalar midede birikir ve sonra küçük bağırsağa geçtiğinde, aldığımız bu gıdaların kalorileri vücut tarafından aynı şekilde emilir. Emilim eksikliği bu ameliyatın dezavantajlarından biridir. Başka bir deyişle, mide küçültme ameliyatı olan obez bir birey, kalorili yiyecekleri beslenme programından çıkarmadığında tekrar kilo alabilir.
Tüp mide operasyonunda, %80’lik bir kısım mide çıkarılır ve vücuttan uzaklaştırılır, maalesef geri dönüşü yoktur. İstenirse, mide eski haline getirilemez.
Kilo Kaybı
Tüp mide cerrahisi geçirenler arasında yapılan çalışmalarda, hastaların cerrahi sonrası iki yıllık dönemde fazla kilolarının %80’ini kaybettikleri gösterilmiştir.
Tabii ki, bu genelleme tüp mide cerrahisi geçiren herkes için geçerli değildir. Çünkü fazla kilolarından kurtulmak ve şekillerini korumak isteyen hastalar, yeni yaşamlarına alışmak için istekli olmalıdırlar.
Özellikle yağlı gıdalardan ve içeceklerden kaçınarak, aktif bir yaşam tarzı benimseyerek, yüksek kalorili yiyeceklerden kaçınarak ve asidik içeceklerden kaçınarak hastalar kilo verme hedeflerine ulaşabilirler.
Bu süreçte, aileleri ve yakın çevrelerinin desteğinin yanı sıra, tüp mide cerrahisi geçirenler için destek olanların önemi de göz ardı edilmemelidir. Ancak unutulmamalıdır ki, tüp mide cerrahisi sağlıklı bir vücut elde etmek için bir başlangıç ve bir son değildir.
Tüp Mide Ameliyatı Avantajları
- Operasyondan önceki döneme göre yenilebilecek porsiyon miktarı azalır.
- Daha kolay bir operasyondur.
- Daha kolay olduğu için daha kısa bir operasyondur.
- Tüp Midesinin Dezavantajları
- Operasyondan sonra bir süre sıvı beslenme gerektir