Mide balonu olarak da adlandırılan mide balonu ameliyatı endoskopik bir işlemle gerçekleştirilir. Cerrahi bir işlem gerektirmez. Balonun içeriği ise; Hava veya silikondan üretilen sıvı ile şişirilen balondur. Bu yöntemde obez birey orta derinlikte uyutulur.

mide balonu

Daha sonra endoskopik yani ağızdan indirilen parmak kalınlığındaki bir aletle balon mide boşluğuna düşürülür. Mide ayrıca kitle etkisi yaratarak zayıflamayı amaçlar, kişiye tokluk hissi verir. Midenin boşalma süresini de uzatır.

Bu yöntemde obezite başlangıçta bireyin ağırlığının %15-20’sini verebilmektedir. Ancak bazı durumlar vardır ki obez birey 5 kilo bile veremez. Bazen; Obezite bireyin midesindeki balonu tolere edememesi ve çıkarılmasını talep etmesi kişiye göre değişebilen bir durumdur. Normal bir süreçte 6-12 aylık süreçte balon obezite bireyden uzaklaştırılır.

Obezite ortadan kaldırıldığında da kişi verilen beslenme programı ve egzersiz programına devam etmelidir. Aksi halde verilen kilolar hızla geri alınabilir.

Bu nedenle özellikle aşırı kilolu, yani VKİ’si 55 civarında olan süper obez kişilerde ameliyat öncesi hazırlık olarak mide balonu ilk yöntemi uygulanabilir.

Obezite tedavisinde tamamen tek bir çözüm olarak kullanmak yetersiz kalabilir. Metabolizmayı etkilemediği için yetersiz kalabilir. Obezite, bireyde uzun vadeli sonuçlar elde etmek için uygulanabilecek bir yöntem değildir. Çünkü obezite sorununa tam olarak çözüm sunmuyor.

Ameliyattan Önce

Mide balonu ameliyatında balonun mideye yerleştirilme süresi yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer. Aralık Obez birey ameliyat günü hastaneden ayrılır.

Bazı gerekli durumlarda hasta bir gün hastanede yatabilir. Ayrıca mide balonu işlemi ne kadar basit gibi görünse de düşük ihtimal doğrultusunda bazen hastada ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Örneğin balonun içindeki havanın veya sıvının patlama olasılığı da vardır.

Patlarsa bağırsak veya mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir. Diğer bir ihtimal ise balonun mideyi tahriş etmesidir. Tahriş mideyi delebilir yani mide duvarını delip hayatı tehdit eden bir enfeksiyona neden olabilir.

Ayrıca mide ülseri, yemek borusu tahrişi (özofajit) gibi durumlarda da olabilir. Tüp mide ameliyatı geçirmiş bireylerde mide balonu ameliyatı yapılamaz. Çünkü bariatrik cerrahi sonrasında hacim olarak büyük yer kaplayan mide balonunu hastanın midesi zaten küçüldüğü için yerleştirmek mümkün değildir.

Özellikle obezite ameliyatı olamayan hastalara mide balonu işlemi önerilmektedir. Örneğin; ciddi kalp yetmezliği, ciddi KOAH hastalığı yani genel narkoz yapılamayan kişilerde de düşünülebilir. Ancak diğer hastalarda olduğu gibi ameliyat olamayan hastalarda ciddi başarılı sonuçlar vermemektedir.

Ameliyattan Sonra

Mide balonu ameliyatından sonra obez bireyin beslenme düzenini değiştirmesi gerekmektedir. Özellikle mideye yerleştirilen balonun mideye alışma sürecinde özel bir diyet uygulanmalıdır. Bireysel beslenmede karbonhidratlı besinlere obezite devam ettiği sürece balon etkisi hiç olmayacaktır.

Alkol kullanıldığı sürece aynı etkiyi yaratmaz. Yani mide balonu işleminden sonra beslenme ve egzersiz programı kesinlikle uygulanmalıdır. Aynı zamanda mide kramplarını azaltan ve mide balonu sonrası mideyi koruyan ilaçlar da doktor tarafından reçete edilir. Ve kullanılması gerekiyor.

Bazı durumlarda balon hastada yan etkilere neden olabilir. Örneğin hasta mide ülseri, yemek borusu ülseri, dayanılmaz mide bulantısı, mide perforasyonu, ağrı, kramp gibi şikayetler yaşayabilir. Bu gibi durumlarda 6-12 aylık süreç beklenmeden balon acilen çıkarılmalıdır.

Mide balonu yaklaşık olarak 6-12 Aralık arası midede kalır. Bu süre sonucunda mideden balon çıkarıldığında hasta ne yazık ki hızlı bir şekilde kilo alabilmektedir.

Obezite hastası için en önemli süreç budur. Çünkü balon çıktığında hasta tamamen başa dönmektedir. Tavsiye edilen ise balonun tanıtılması ile hastanın yeme alışkanlıklarını tamamen değiştirmesi ve kendini tamamen yeni bir düzene alıştırmasıdır.

Beslenme ve egzersiz programı düzenli olarak uygulanırsa ve birey beslenme farkındalığını düzeltir ve ardından bu kararlılıkla devam ederse daha olumlu sonuçlar alabilir.

Midede balon varken cerrahi işlem yapılamaz. Ama balon çıkarıldığında en erken 2-3 ay sonra mide ameliyatı düşünülebilir. Ancak bu cerrahi işlem yapılmadan önce endoskopi yapılması şarttır.

Elipse Mide Balonu (Yutulabilir Balon)

Elipse mide balonu yani kısaca yutulabilen balon yeni geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu yöntemde mideye endoskopik yerleştirme yapılmaz.

Obez bir hasta, radyoloji bölümünde ucuna bir kabloya bağlı büyük, hap şeklindeki bir nesneyi yutar. Ardından röntgen kontrolü ile bu cismin mideye ulaşıp ulaşmadığına bakılır.

Cisim mideye ulaştıktan sonra cisim şişirilerek balon haline gelir ve uçtaki kablo ile bağlantısı kesilerek midede bırakılır. Bundan sonra balon kendi kendine söner ve bağırsak yoluyla dışarı atılır.

Tıpkı diğer balon yönteminde olduğu gibi bu yöntemde de sonrasında büyük başarı elde etmek zordur.