Gastrik bypass operasyonları 2’ye ayrılır. Bunlardan biri; uzun adıyla Roux-en Y Gastric Bypass olarak bilinen RNY Gastric Bypass’dir. Amerika ve Avrupa’da en çok uygulanan bir obezite cerrahisi yöntemidir. Bu operasyonda, yöntem hem mideyi daraltmayı hem de emilimi azaltmayı (kaloriyi) sağlar.

Cerrahi bir operasyon olması nedeniyle genel anestezi uygulanır. Obezite, kişinin kişisel durumuna bağlı olarak geleneksel büyük veya küçük karın kesileri ile de yapılabilir. Ancak bugün, çoğu cerrahi işlem gibi, laparoskopik olarak da yapılabilmektedir.

Laparoskop, kamera takılı küçük bir tüp şeklindedir. Karın bölgesindeki küçük kesilerden geçirilir ve enstrümanın sonundaki minik kamera sayesinde mideniz görüntülenir.

Bu araç yardımıyla işlem daha hızlı ve kısadır. Ancak her birey için uygun bir yöntem değildir. RNY Gastric Bypass ameliyatı birkaç saat sürer. Operasyondan sonra, olası komplikasyonları takip etmek için tıbbi personel tarafından izlendiğiniz bir iyileşme odasında uyandırılırsınız. Duruma bağlı olarak, birkaç gün hastanede kalmak gerekebilir.

Nasıl Uygulanır?

RNY Gastric Bypass yöntemi, bireyin yemek borusunun, midesinin ve ince bağırsağının başlangıç kısmında gerçekleştirilir. Bu operasyonda, mide üst kısmındaki dikişlerle bir küçük ve bir büyük parçaya ayrılır. Bu şekilde, obez birey küçük miktarlarda yemek yeme durumunda kalır.

Buna kısıtlama etkisi denir. Daha sonra, ince bağırsak bölünür ve küçültülmüş mideye bağlanmaya hazır hale getirilir. İnce bağırsak bölündüğü yerden yukarı doğru çekilir ve dikiş yöntemiyle küçültülmüş mideye dairesel bir şekilde bağlanır. Böylece yeni bir mide oluşur.

Yeni oluşturulan küçük bağırsak bağlantı noktasından itibaren, kalan mideden bağırsağa bağlantı yeniden yapılır. Bu şekilde, alınan yiyeceklerle birlikte mide tarafından üretilen enzimler ve sıvılar normal yolunda devam eder. Bu yöntemle, vücut gerekli vitaminleri ve enzimleri almaya devam eder. Böylece bireyde vitamin eksikliği oluşturmaz.

RNY Gastric Bypass operasyonunun en büyük avantajlarından biri, alınan besinler ve kalan midede (yani besin almayan mide) üretilen enzimlerin sıvıların bir sonraki noktada birleşmesidir. Böylece yağ ve şeker emilimi yani kalori emilimi azaltılır. Buna da emilim azaltma etkisi denir. Ayrıca, küçültülmüş mide ile bağırsağın geçiş noktası normalden daha küçüktür. Küçük olması da midenin yavaş boşalmasını sağlar. Böylece bireyde daha uzun süre tokluk hissi oluşur.

Bu etki

RNY (Roux-en Y) mide bypass ameliyatı olan obez kişiler midesinin küçültülmesi nedeniyle daha az miktarda gıda tüketirler. Üç büyük porsiyonla tok hissederler ve açlık hissetmezler. Küçük porsiyon boyutunun yanı sıra, tüketilen yiyeceklerin emilim oranı da azalır. Ameliyat sonrasında iştah hormonu (ghrelin hormonu) da azalır ve hastanın iştahı açıkça azalır.

Ameliyatın daha başarılı olması için diyet değiştirilmelidir. Daha sağlıklı ve az kalorili bir beslenme programı uygulanmalıdır. Zaten ameliyattan sonra yüksek karbonhidrat içeren yüksek kalorili yiyeceklerin aşırı/hızlı tüketimi bireyleri rahatsız eder ve sağlıklı yiyeceklere geçmeleri daha kolay olur.

Kilo kaybı

Araştırmalara göre, ortalama kilo kaybı şöyledir;

  • 6 haftada başlangıç kilosunun %10’u
  • 3 ayda başlangıç kilosunun %15’i
  • 6 ayda başlangıç kilosunun %20’si
  • 9 ayda başlangıç kilosunun %25’i
  • 12 ayda başlangıç kilosunun %30-35’i verilebilir.

Tabii ki, bu kilolardan kurtulmak için cerrahi operasyonla birlikte, obezite kişinin bireysel beslenme programına da uyum sağlaması gerekmektedir.

RNY Gastric Bypass’ın Avantajları

  • Bir parça mide çıkarılmadığı için mide orijinal haline geri döndürülebilir.
  • Aynı zamanda reflüsü olan obez bireylerde reflüyü ve mide fıtığı tedavi eder.
  • Tip 2 diyabet ve diğer ilgili hastalıklar için daha kalıcı çözümler oluşturur.
  • Operasyondan sonra sıvı beslenme dönemi yoktur.
  • Yemek ve içecek miktarı ve porsiyonu tüp mide ameliyatına göre daha rahatlatıcıdır.
  • Tekrar kilo alma olasılığı diğer mide ameliyatlarına göre daha düşüktür.

RNY Gastric Bypass’ın Dezavantajları

  • Teknik olarak, cerrah için daha zor bir operasyondur.
  • Özellikle sigara tüketen bireylerde mide ülseri oluşumu daha yaygındır.
  • Boşaltım sendromu daha sık karşılaşılır.
  • Boşaltım Sendromu: Midenin çok hızlı boşalmasıdır.

Oluşabilecek Komplikasyonlar Kısa sürede oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır;

  • Sızıntı riski Kanama riski
  • Yara enfeksiyonu
  • Emboli
  • Kesi bölgesi fıtığı
  • Solunum yolu enfeksiyonu

Uzun vadede oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır;

  • Safra taşı
  • Mide ülseri
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Kesi bölgesi fıtığı

RNY Gastric Bypass Sonrası Beslenme Süreci

Tüm cerrahi müdahalelerden sonra kısa süreli bir beslenme süreci gereksinimi vardır. Kapsamına dahil olan gastrointestinal sistem gibi sindirim sistemi sorunları ve ameliyat sonrası beslenme süreçleri diğer operasyonlara göre daha zor ve uzun olabilir.

Operasyondan sonraki ilk bir aylık sürede kesinlikle yumuşak yiyecekler, püreler tüketilmelidir. Bol miktarda su içilmeli, tüketilen yiyeceklerin mümkün olduğunca sıvı – yumuşak olmasına dikkat edilmelidir.

Tüm beslenme süreci obezite diyetisyenleri tarafından belirlenir. Sunulan diyet programı harfiyen takip edilmelidir. Aksi takdirde, operasyonla kaybedeceğiniz kilo kaybı oranı daha uzun bir sürede azalabilir veya zayıflayabilir. Ekim ayında çeşitli sağlık sorunları da ortaya çıkabilir.

Operasyon sonrası vitamin – mineral eksikliği olasılığı vardır. Bunun ana nedeni emilimle ilgilidir. Cerrahi müdahale ile emiliminiz öncesiyle aynı olmayacaktır.

Bu nedenle beslenme takviyeleri, yani multivitamin takviyeleri verilebilir. Tüketilen yiyecekler bol bol çiğnenmelidir. Her lokma 20 – 30 kez çiğnenmelidir. Sindirimi zorlaştıran yiyeceklerden kaçınılmalı, en az tüketim yapılmalıdır.

Atıştırmalıklar tüketmeye devam ederseniz, hem sağlık sorunları ortaya çıkabilir, hem de sindiriminiz zorlaşabilir ve tekrar kilo almaya devam edebilirsiniz. Bu risklerden kaçınmak için diyetisyeninizin önerileri ve programları takip edilmelidir.