1-Bireyin Obezite Cerrahisine İhtiyacı Var Mı?

Öncelikle kilolu olan birey cerrahi işlem öncesindeki tüm tedavi süreçlerini uygulamalıdır. Fakat bazı durumlarda cerrahi işlemsiz tedaviler sonuç vermemektedir.

Bu gibi durumlarda da birey doktoru aracılığıyla ve böyle bir isteği de var ise cerrahi yöntemler için değerlendirilmelidir. Doktorun yönlendirmesi sonucunda birey bu ameliyatı gerçekten isteyip istemediğine de sağlıklı bir şekilde karar vermelidir.

Bazen hastalar diğer tedavi yöntemlerini tam anlamıyla denemeden cerrahi işlem yaptırmak istemektedir. Bu gibi durumlarda sağlık söz konusu olması sebebiyle bireye bazı tetkitler yapılmalı ve cerrahi bir operasyona ihtiyacı var mı kontrol edilmelidir.

  • Öncelikle vücut kitle indeksi en az 30 olmalıdır. Her VKİ ‘si 30 ve üzerinde olan kişilerde de cerrahi müdahaleye ihtiyaç yoktur. İlk olarak beslenme ve egzersiz programı tavsiye edilmektedir.
  • Birey 18-65 yaş aralığında olmalıdır.
  • Obezite sebebiyle birçok yandaş hastalığı olmalıdır. Örneğin; reflü, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, eklem ağrıları, karaciğer yağlanması, yüksek kolesterol, migren, polikistik over, astım, koah, nefes darlığı, horlama gibi.
  • Bireyin alkol veya ilaç için bağımlılığı olmamalıdır.

2-Bireyin Sağlığı Ameliyat için Uygun Mu?

Cerrahi bir operasyon için bazı yandaş hastalıkların olması gerektiği gibi bazı hastalıkların da olmaması gerekmektedir. Öncelikle bireyin ameliyat için uygun olup olmadığına bakıldığında eğer uygunsa bunun yanında bazı tetkitler yapılmaktadır. Ameliyata engel olabilecek durumlar araştırılmaktadır. Bunun için hasta öncelikle baştan sonra bir sağlık taramasından geçirilmektedir.

  • Karaciğer sirozu hastalığı olmamalıdır.
  • Aktif kanser hastası olmamalıdır.
  • İleri derecede kalp yetmezliği olmamalıdır.
  • Yakın zamanda kalp krizi geçirmiş olmamalıdır.

Ön Tetkitler

Operasyona karar verilmeden önce bireyin ihtiyacı olup olmadığına bakılmasının ardından tetkitler yapılmaktadır. Tetkilerin yapılması için bir gün belirlenmekte ve o gün tetkitler yapılmaktadır.

  • Kan tahlili
  • Mide endoskopisi
  • Tam batın ultrasonu
  • Akciğer filmi
  • Solunum fonksiyon testi
  • Kardiyoloji konsültasyonu ve kalp ultrasonu
  • Psikiyatri konsültasyonu
  • İç hastalıkları veya endokrinoloji konsültasyonu
  • Diyetisyen konsültasyonu
  • Mide pasaj grafisi (revizyon cerrahisi durumunda)

Tetkilerin yapılmasının ardından bu tetkitler en süreçte (genellikle 1 hafta) değerlendirilmektedir. Değerlendirmenin sonucunda tedavi gerektiren bir durum olduğunda operasyondan önce gerekli tedavi uygulanmaktadır. Bu tedaviler genellikle ilaçla yapılmaktadır.

Diyet Süreci

Operasyon öncesinde protein ağırlıklı vejetaryen bir beslenme önerilmektedir. Bu kısa süreli ( 2-4 hafta) beslenme ile hastanın operasyona girmeden önce belli bir oranda kilo vermesi hedeflemektedir. Verilmesi hedeflenen kilo obez bireyin kilosu ve genel durumuna göre belirlenmektedir.

Kilo verilmesinde ki amaç; hastanın karın boşluğundaki yağ ve karaciğer hacminin azalmasıdır. Kısa sürede verilen kilolar sayesinde kalp-damar ve solunum sistemini de nispeten rahatlatmaktadır.
Bu sayede operasyon, cerrah için ve aynı zamanda hasta için daha kolay bir hal almakla birlikte operasyona ilişkin riskler de azalmaktadır.

Ayrıca söz konusu beslenme ile, operasyonun daha kısa bir sürede tamamlaması ve hastanın operasyon sonrasında kendini daha hızlı toparlaması mümkün olabilmektedir

Hastanede Yatış Süreci

Operasyon sonrası hastalarımız, hasta konfor ve ihtiyaçlarının ön planda tutulduğu odalarda misafir edilmekte olup, normal şartlarda yoğun bakımda müşahede edilmelerine gerek duyulmamaktadır.

Yalova’da bulunan hastalarımız;

Planlanan operasyon günlerinde hastaneye yatışları gerçekleştirilmektedir. Operasyonun ardından gerçekleşen ameliyata ve hastanın durumuna göre yatış süresi değişmektedir. Genellikle yatış süresi 2 gecedir, istisnai durumlarda ise 3 gece olabilmektedir.

Diğer şehirlerden ve yurtdışından gelen hastalarımız;

Planlanan operasyon günlerinde 1 gün önce hastaneye yatışları gerçekleştirilmektedir. Operasyonun ardından gerçekleşen ameliyata ve hastanın durumuna göre yatış süresi değişmektedir. Genellikle yatış süresi 2 gecedir, istisnai durumlarda ise 3 gece olabilmektedir. Ameliyat olan hastalar taburcu olduğu gün yolculuk edebilmekte ve evlerine dönebilmektedir.

Normale Dönüş Süresi

Hastanın işine ve normal hayatına dönüş süresi ameliyata ve hastanın durumuna göre değişmektedir. Hastane çıkışının ardından yaşanabilecek komplikasyonlar hastanın kendisi tarafından gözlemlenmelidir. Bir durum olduğunda doktor ile hızlı bir şekilde iletişime geçilmelidir. Hastaneden çıkışın ardından ortalama 7-10 gün içerisinde birey normal yaşantısına devam edebilmektedir. Ağır fiziksel bir işte çalışmıyorsa yine aynı süre zarfında işine de dönüş sağlayabilmektedir.